Το βιβλίο

Στο πλαίσιο των δράσεων του “Προοδευτικού Συλλόγου Ταϋγέτης” ανέλαβα την πρωτοβουλία να συντονίσω την έκδοση της ιστορίας του χωριού μας. Η έρευνα των πηγών και η συγγραφή αυτού του βιβλίου έγινε από τον Παντελή Μούτουλα που αξιοποίησε όλες τις δημόσια διαθέσιμες πηγές αλλά και την ανιδιοτελή συμβολή πολλών συγχωριανών μας που αφιέρωσαν χρόνο στην συγκέντρωση στοιχείων και σε συζητήσεις με τον Παντελή για να καταγραφούν οι εμπειρίες τους από την ζωή στον Μπαρσινίκο αλλά και ό,τι τους είχαν αφηγηθεί συγγενείς και γνωστοί.

Το βιβλίο αυτό είναι πολλαπλά χρήσιμο, κυρίως γιατί συμβάλει στο να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα, την ιστορία του χωριού μας τους τελευταίους τρεις αιώνες. Είναι επίσης χρήσιμο για όσους μελετούν τη τοπική ιστορία και ειδικά την ιστορία μικρών οικισμών όπως ο Μπαρσινίκος, η ελληνική επικράτεια συγκροτείται και από χιλιάδες μικρούς οικισμούς που έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή. Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να βρει και άλλους μιμητές, όπως εμείς αξιοποιήσαμε την εμπειρία από άλλες παρόμοιες εκδόσεις, έτσι και οι σύλλογοι άλλων οικισμών μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ερευνήσουν τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές και να καταγράψουν την δική τους ιστορία.

Θόδωρος Καρούνος

To βίντεο με την  παρουσίαση του βιβλίου “Ιστορία ενός μικρού χωριού στην ενδοχώρα του Μυστρά“.

Πρόλογος του βιβλίου

Η ιστορία του Μπαρσινίκου δε θα γραφεί σε λαμπρές σελίδες. Το μικρό αυτό και παλαιό χωριό, από τη μεγάλη κατηγορία των «αφανών» οικισμών που έδωσαν υπόσταση στη χώρα και αποτέλεσαν τη βάση για να γιγαντωθούν οι αυτοκρατορίες, οι αυθαιρέτω δικαιώματι αφέντες του ελλαδικού τόπου έως την πρόσφατη εποχή, υποτάσσεται στις αδήριτες επιταγές του χρόνου, συμμορφώνεται προς τις επιλογές των κέντρων εξουσίας και απορρίπτει για τον εαυτό του τη φιλοδοξία να υπερβεί τη μοίρα του.

Συγχρόνως αγωνίζεται για να υπάρξει. Ο αγώνας του διεξάγεται μέσα στα ανωτέρω προδιαγεγραμμένα πλαίσια. Οι μεταβολές στο εσωτερικό του συντελούνται πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις ενός ευρύτερου χωροταξικού περιβάλλοντος. Οι εξωτερικοί περιορισμοί, ανεξέλεγκτοι από το ίδιο, συνθέτουν την καθημερινότητά του.

Αγορά

Για το βιβλίο προτείνεται εισφορά στο σύλλογο 10 € και τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τον παραλήπτη. Στείλτε μας τα στοιχεία αποστολής στο email info@barsinikos.gr. Μπορείτε να καταθέσετε δωρεά στον σύλλογο, ΕΔΩ.   Στην Σπάρτη μπορείτε να παραλάβετε το βιβλίο σε έντυπη μορφή στην διεύθυνση Αρχιδάμου 143, τηλέφωνο 27310-24402.

 

Το βιβλίο διατίθεται ελευθέρα σε μορφή ePUB & PDF.