ΠΙΣΩ

Παρουσίαση του βιβλίου


 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ταϋγέτης-Μυστράη παρουσίαση του βιβλίου Μπαρσινίκος: Ιστορία ενός μικρού χωριού στην ενδοχώρα του Μυστρά. Στην κατάμεστη αίθουσα μίλησαν, ο πρόεδρος του συλλόγου του χωριού Απόστολος Κακαλέτρης, ο Θεόδωρος Καρούνος και ο συγγραφέας Παντελής Μούτουλας. 

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι ο Μπαρσινίκος, το μικρό αυτό χωριό, ανήκει ωστόσο στη μεγάλη κατηγορία των «αφανών» οικισμών που έδωσαν υπόσταση στη χώρα και στο εκάστοτε καθεστώς της, είτε επρόκειτο για μια ξένη αυτοκρατορία είτε για το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Σε όλα τα στάδια της ιστορίας του, ο πληθυσμός του προσαρμοζόταν στους κανόνες που έθετε η συμβίωση με τα υπόλοιπα χωριά της ενδοχώρας του Μυστρά, χωρίς αξιώσεις ηγεμονίας ή τη φιλοδοξία να υπερβεί τη μοίρα του. Από τη μελέτη των κομβικών σημείων στη ζωή του αγρότη του Μπαρσινίκου: γέννηση – βάφτιση – γάμος – τεκνοποίηση – θάνατος, αναδεικνύονται οι όροι με τους οποίους έδινε την πάλη για επιβίωση, για την υποταγή του φυσικού περιβάλλοντος στην εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Σημαντικό τμήμα της μελέτης αφιερώθηκε στη σύνθεση των γενεαλογικών δέντρων ανά ονοματολογικό κλάδο. Τα περιεχόμενα του παραρτήματος βοηθούν στην αναβίωση κάποιων συστατικών της ατμόσφαιρας του παρελθόντος και πρώτα απ’ όλα της γλώσσας των ανθρώπων του Μπαρσινίκου.

Τονίστηκε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου θα ενημερώνετε μέσα από τον δικτυακό τόπο και έγινε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να στέλνουν αρχειακό υλικό αλλά και άρθρα που αφορούν το χωριό και την ιστορία του στο http://barsinikos.blogspot.gr/.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο μέσω του συλλόγου, αναλυτικές πληροφορίες στην σελίδα http://barsinikos.blogspot.gr/p/contact.html.