ΠΙΣΩ

Ανάπλαση παραδοσιακών μονοπατιών Ταϋγέτου

O σύλλογος μας σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους: Τρύπης, Πικουλιανίκων, Μυστρά, Παρορίου, Αναβρυτής, Καλυβίων Σοχάς και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης διαμορφώσαμε πρόταση ανάπλασης μονοπατιών συνολικού μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων για φυσιολατρικό, περιπατητικό και αθλητικό τουρισμό.
Στον Ταΰγετο ήδη από τη 10ετία του 1990 είχε δημιουργηθεί, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, ένα από τα πρώτα οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών της Ελλάδας. Το δίκτυο που κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνα κάλυπτε ένα πολύ μικρότερο τμήμα του βουνού ξεκινώντας βόρεια από το Μυστρά κατέληγε νότια στα Κουμουστά και τη Μονή Γόλας (σε ευθεία γραμμή 30 χλμ.). Το δίκτυο είναι αρκετά απαιτητικό καθώς ξεκινά από τα 700 μ. υψόμετρο και φτάνει μέχρι τα 1700 μ. Τα παραδοσιακά μονοπάτια στο βόρειο τμήμα του Κεντρικού Ανατολικού Ταϋγέτου έχουν μήκος 80 περίπου χλμ. Ξεκινούν από το Μυστρά, το Παρόρι, τον Αη Γιάννη και τα Καλύβια Σοχάς και ανεβαίνουν μέχρι τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 1700μ.
Σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης ήδη καθαρίστηκε η διαδρομή Μυστρά-Ταϋγέτη-Σέλα-Περγανταιίκα-Μ.Φανερωμένης-Παρόρι συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων, τα έξοδα για το καθάρισμα των μονοπατιών καλύπτονται αρχικά από τον σύλλογο μας. 
Αναζητούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης και την Περιφέρεια Πελοποννήσουτην ελάχιστα απαιτούμενη χρηματοδότηση από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση των παραδοσιακών μονοπατιών, την συμπλήρωση της σηματοδότησης τους αλλά και την ετησία συντήρηση τους.
Χάρτης με μονοπάτια τμήματος του Ταϋγέτου που καλύπτουν τα επτά χωριά.