ΠΙΣΩ

Παρουσίαση του Βιβλίου – Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης (Λυκούργου 135, Σπάρτη)

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου ο Προοδευτικός Σύλλογος Ταϋγέτης οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “ΜΠΑΡΣΙΝΙΚΟΣ – Ιστορία ενός μικρού χωριού στην ενδοχώρα του Μυστρά” στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης (Λυκούργου 135, Σπάρτη) στις 7.30μμ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Παντελής Μούτουλας (http://moutoulas.blogspot.gr/), και άλλοι προσκεκλημένοι.   Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του Μπαρσινίκου αξιοποιώντας στοιχεία από δημόσιες πηγές, στοιχεία που συγκέντρωσαν κάτοικοι του χωριού άλλα και στοιχεία που προέκυψαν απο συζητήσεις που έγιναν με τον συγγραφέα για να καταγραφούν οι εμπειρίες τους από την ζωή στο χωριό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται κυρίως η ανθρωπογεωγραφία του χωριού με στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό, την κοινωνική δομή και τη διαστρωμάτωση του, τη γαιοκτησία, την παραγωγή και τις δουλειές των κατοίκων καταλήγοντας στη μετανάστευση και τελικά στην ερήμωση του χωριού. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στα γενεαλογικά δέντρα των κατοίκων του χωριού ενώ στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται έγγραφα που συνδέονται με την επανάσταση του 1821, τη μετανάστευση αλλά και ιδιωτικά συμφωνητικά κατοίκων και κατάλογοι από τα σχολικά μητρώα.

Όπως αναφέρει και ο συντονιστής της έκδοσης του βιβλίου, κ.Θεόδωρος Καρούνος (http://www.karounos.gr/blog/), το βιβλίο αυτό είναι πολλαπλά χρήσιμο, κυρίως γιατί συμβάλει στο να κατανοήσουν όλοι καλύτερα, την ιστορία του χωριού τους τελευταίους τρεις αιώνες. Είναι επίσης χρήσιμο για όσους μελετούν την τοπική ιστορία και ειδικά την ιστορία μικρών οικισμών όπως ο Μπαρσινίκος, καθώς η Ελληνική επικράτεια συγκροτείται και από χιλιάδες μικρούς οικισμούς που έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης με άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike Greece 3.0. Η εικαστική επιμέλεια έγινε από τη Ρόζα Γιαννοπούλου. Η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου θα είναι διαθέσιμη από τον δικτυακό τόπο http://barsinikos.blogspot.gr/. Στον ίδιο δικτυακό τόπο θα αναρτάται και όλο το πρόσθετο αρχειακό υλικό που θα σταλεί.